Grüner Veltliner Smaragd Ried Kreuzberg 2023
Grüner Veltliner Smaragd Ried Kreuzberg 2023 – Josef Fischer
Elegantní a výrazný Grüner Veltliner z prestižní vinice Ried Kreuzberg ve Wachau 🍇. Víno v kategorii Smaragd představuje to nejlepší ze stylu – plné, komplexní a přitom dokonale vyvážené.
Ve vůni zaujme šťavnatým peckovým ovocem 🍑, tóny zralé hrušky 🍐, bílého pepře a jemnou minerální linkou typickou pro místní terroir 🪨. Chuť je bohatá, vrstevnatá a harmonická, s pevnou strukturou, pikantní kořenitostí a dlouhým, noblesním dozvukem ✨.
| Kategorie: | Vína |
|---|---|
| Barva: | Bílé |
| Odrůda: | Grüner Veltliner |
| Zbytkový cukr: | Suché |
| Obsah alkoholu: | 13,00 % |
| Balení: | Karton 6 ks |
| Oblast: | Wachau |
| Ročník: | 2023 |
| Země: | Rakousko |
| Objem (litrů): | 0,75 |
| Uzávěr: | Šroubovací |
| Zatřídění: | Smaragd DAC |
Párování s jídlem
- Skvěle se hodí k rybám 🐟, telecímu masu, vídeňské kuchyni i vyzrálejším sýrům 🧀. Víno s potenciálem dalšího zrání, které potěší milovníky seriózních a charakterových bílých vín 🍾.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Josef Fischer převzal rodinné vinařství v Rossatzu v roce 2015. Pro začátek si dal na čas. Měl na mysli spoustu změn – ale chtěl dělat všechno svým vlastním tempem a promyslet věci. Začal tedy s několika malými krůčky, ale některé z nich byly skutečně revoluční. Převedl 11 hektarů vinic na ekologické pěstování a vypustil kultivované kvasinky ve prospěch spontánního kvašení. A z kalendáře zmizela pevná data zahájení prodeje vín.
Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský – přesně tak, jak si je rádi vychutnáváme i my. O to nám všem jde. Jsme Katja a Joe Fischerovi.
Všechna naše vína jsou organická a v tuto chvíli přecházíme na biodynamickou produkci. Je to proto, že chceme s oblastmi, které dávají našim vínům jejich osobitost – s vinicemi Kirnberg, Kreuzberg, Frauenweingärten a Mugler v Rossatzu a Rührsdorfu – zacházet co nejpečlivěji. Vinice jsou definovány chladným vzduchem z kopcovitých lesů Dunkelsteinerwald a vyváženým vlivem Dunaje.
Využíváme spontánní fermentaci a naše vína zrají buď ve velkých sudech nebo malých 500 litrových sudech.
