Pálava K3, pozdní sběr 2023 | Kadrnka
Pálava K3 v pozdní sběr ročníku 2023 od Jindry Kadrnky ve variantě polosuché nabízí skvělé vyvážení zbytkového cukru a kyselin, což z ní dělá příjemné pití zejména pro dámy. Ve vůni je květinové s muškátovými a medovými tóny. V chuti plnost a kandované ovoce a pomerančová kůra s dlouhou a příjemnou dochutí.
🧀 K čemu se hodí?
-
📍 Lehce pikantní asijská kuchyně (např. curry, thajské nudle)
-
🧀 Sýry s ušlechtilou plísní
-
🥗 Ovocné saláty, lehké dezerty
-
🍋 Výborná jen tak na balkon nebo terasu jako letní víno
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Kadrnka z obce Březí u Mikulova pod Dunajovskými kopci a blízkosti Pálavy.
Jindra Kadrnka byl mladý, talentovaný vinař, který byl u vzniku vinařství Galant, sbíral zkušenosti ve vinařství Mikros Mikulov a Volařík. Zkušenosti sbíral také za hranicemi, konkrétně v Rakousku, kde sbíral inspiraci pro výrobu moderních bílých vín a v přístupu k vinicím a vinařství. Ve Francouzském Bordeaux sbíral zkušenosti pro výrobu těch nejlepších červených vín a práci s barikovými sudy. Poté nastal čas založit si své vlastní vinařství a navázat na tři předchozí generace rodiny Kadrnků ve výrobě vína na Moravě. V roce 2022 získalo vinařství Kadrnka ocenění vinařství roku. Bohužeol začátkem roku 2025 náhle zemřel.
Charakteristika vín:
Bílá vína Jindry Kadrnky jsou svěží, ovocná s vždy příjemnou kyselinkou, která potěší každého milovníka moravských vín.
Červená vína jsou dobře strukturovaná a krásně vyškolená v nových barikových sudech.
Vína vinařství Kadrnka se dělí do tří kategorií K2, K3, K4
K2: Víno ovocné, květnaté, svěží, suché a dobře pitelné lehčího typu. Víno většinou pochází z mladších vinic – do 15 let, tvořené v nerezu s jemnou prací míchání na kvasnicích.
K3: Víno vyšší vyzrálosti s tóny zralého žlutého ovoce, v chuti intenzivní, ovocité a šťavnaté středně plného typu. Víno většinou pochází z vinic mezi 15 a 30 lety a je tvořené v nerezu či dřevě s intenzivnější prací míchání na kvasnicích.
K4: Víno vysoké zralosti s koncentrovanou vůní a chutí s tóny přezrálého ovoce s výraznou stopou minerality. Víno většinou pochází z vinic starších 30 let a je tvořeno delší prací na kvasnicích a kombinací dřeva či betonu.