Co je nealkoholické víno a jak se vyrábí?
Nejprve si něco ujasněme: co přesně máme na mysli nealkoholickým vínem? S rizikem, že vás to překvapí, nápoj nelze oficiálně nazývat „nealkoholickým vínem“ bez přidání slov „nealkoholické víno“. Proč? Protože z právního hlediska je víno... alkoholické! Mluvit o „nealkoholickém víně“ je tedy trochu jako mluvit o slunci bez světla. Toto označení je však v současné době diskutováno na evropské úrovni a mohlo by být v blízké budoucnosti schváleno.
V praxi se víno považuje za nealkoholické, pokud obsahuje 0,05 % obj. nebo méně. Nealkoholické víno obsahuje maximálně 0,5 % obj. a nízkoalkoholické víno musí mít 1,2 % obj. nebo méně.
Na otázku „Je nealkoholické víno skutečně nealkoholické?“ lze tedy odpovědět tím, že stále obsahuje malé množství alkoholu, i když je zanedbatelné. Je třeba poznamenat, že ovocné šťávy mají podobný obsah alkoholu jako nealkoholická a odalkoholizovaná vína (mezi 0,04 % a 0,5 %).
Jak se vyrábí nealkoholické víno?
Různé techniky dealkoholizace Nealkoholické víno se vyrábí úplně stejně jako víno obsahující alkohol, až na to, že prochází procesem známým jako dealkoholizace. Tento proces se provádí pomocí několika technik, které zde zjednodušeně popíšeme:
- Technika reverzní osmózy: víno prochází pod vysokým tlakem přes ultrajemný filtr, který rozděluje nápoj na dva proudy. Na jedné straně jsou velké, těžké molekuly (aromata, třísloviny, cukry, pigmenty) a na druhé straně malé, lehké molekuly ve víně (alkohol + voda).
- Technika destilace neboli vakuového odpařování: víno se zahřívá při nízké teplotě ve vakuu, aby se zachovala vůně a autenticita vína. Alkohol, který se odpaří, se poté regeneruje.
- Pro minimalizaci obsahu alkoholu si mohou producenti vybrat také hrozny, které obsahují méně cukru. Protože alkohol je výsledkem kvašení cukru, odrůda s nižším obsahem cukru proto vyprodukuje víno s menším obsahem alkoholu.
Pro minimalizaci obsahu alkoholu si mohou producenti vybrat také hrozny, které obsahují méně cukru. Protože alkohol je výsledkem kvašení cukru, odrůda s nižším obsahem cukru proto vyprodukuje víno s menším obsahem alkoholu
Červené, bílé nebo růžové víno: jak chutná nealkoholické víno?
Odborníci pro vás testovali nealkoholická vína a zdá se, že panuje shoda:
Červená, růžová, bílá i šumivá vína vytvářejí pocit vyšší sladkosti. V dochuti se bílá vína jeví kyselejší a červená vína tříslovější.
Aroma je výrazné, ale alkohol, který dodává aromatickou strukturu, jako by odnesl nuance a komplexnost.
Ačkoli je nealkoholické víno skutečně odalkoholizované víno, někteří lidé doporučují vyhnout se srovnávání s tradičním vínem. Jsou to dva různé nápoje, které by měly být oceněny takové, jaké jsou. V každém případě nejlepší způsob, jak zjistit, jak chutná, je vyzkoušet ho!
Tiché nebo šumivé víno: jak skladovat nealkoholické víno?
Vzhledem k absenci alkoholu, přírodního konzervantu, musí být dealkoholizovaná vína po otevření skladována v chladničce. Chlad zpomaluje oxidaci, což umožňuje vínu déle si uchovat svá aromata. Dealkoholizovaná červená vína by se měla spotřebovat do 3 až 5 dnů po otevření, bílá a růžová vína do 5 dnů a šumivá nebo perlivá vína, jako je nealkoholické šampaňské, by se měla spotřebovat do 2 dnů, jinak riskují ztrátu veškeré své perlivosti.