Nebbiolo
🍇 Nebbiolo – mlžný král z Piemontu
Nebbiolo je ušlechtilá a náročná odrůda pocházející z Piemontu v severozápadní Itálii. Název je odvozený od slova nebbia (= mlha), protože hrozny dozrávají pozdě – často v období, kdy se do vinic snáší podzimní mlhy.
📌 Charakteristika hroznu:
-
Zrání: velmi pozdní – jedna z nejpozději dozrávajících modrých odrůd
-
Slupka: tenká, ale s vysokým obsahem tříslovin a barviv
-
Vzhled vína: vína jsou často světlejší než bys čekal – ale nenech se zmást, mají obrovskou sílu!
🍷 Styl vína:
-
Barva: světlá rubínová, s věkem cihlový okraj
-
Aroma: okouzlující a komplexní – růže, fialky, třešně, sušené švestky, dehet, kůže, koření, podhoubí
-
Chuť: velmi suchá, vysoké třísloviny, výrazná kyselina, dlouhá dochuť
-
Struktura: tvrdší a přísnější v mládí, ale krásně se rozvíjí dlouhým zráním
🌍 Kde se pěstuje:
-
Itálie – Piemont:
-
Barolo DOCG: "víno králů, král vín" – mohutné, seriózní, s obrovským potenciálem zrání
-
Barbaresco DOCG: elegantnější a dříve přístupné než Barolo
-
Langhe Nebbiolo: lehčí, šťavnatější styl
-
-
Lombardie (Valtellina): pod názvem Chiavennasca – horská elegance
-
Nový svět (USA, Austrálie): experimenty, ale velmi náročné na terroir
-
ČR: téměř se nepěstuje – příliš náročné podmínky
🍽 Párování s jídlem:
-
Hovězí nebo telecí – ideálně dušené nebo pečené (např. ossobuco, brasato al Barolo)
-
Lanýže, houby, zvěřina
-
Tvrdé vyzrálé sýry (parmezán, pecorino, gran moravia)
-
Jídla s výraznou chutí a strukturou – Nebbiolo to unese
Nebbiolo je odrůda pro milovníky komplexních, tradičních, dlouhověkých vín. Není to "líbivka", ale když mu dáš čas a prostor, odmění se ti ohromující hloubkou, noblesou a elegancí.