Nebbiolo

🍇 Nebbiolo – mlžný král z Piemontu

Nebbiolo je ušlechtilá a náročná odrůda pocházející z Piemontu v severozápadní Itálii. Název je odvozený od slova nebbia (= mlha), protože hrozny dozrávají pozdě – často v období, kdy se do vinic snáší podzimní mlhy.

GAJA Barbaresco DOCG 2019
6 528,10 Kč bez DPH
7 899 Kč
Kód: 964
20BC48CB B9E4 4D08 B41D 745FB67AA287
362,81 Kč bez DPH
439 Kč
Kód: 690
2 položek celkem

📌 Charakteristika hroznu:

  • Zrání: velmi pozdní – jedna z nejpozději dozrávajících modrých odrůd

  • Slupka: tenká, ale s vysokým obsahem tříslovin a barviv

  • Vzhled vína: vína jsou často světlejší než bys čekal – ale nenech se zmást, mají obrovskou sílu!

🍷 Styl vína:

  • Barva: světlá rubínová, s věkem cihlový okraj

  • Aroma: okouzlující a komplexní – růže, fialky, třešně, sušené švestky, dehet, kůže, koření, podhoubí

  • Chuť: velmi suchá, vysoké třísloviny, výrazná kyselina, dlouhá dochuť

  • Struktura: tvrdší a přísnější v mládí, ale krásně se rozvíjí dlouhým zráním

🌍 Kde se pěstuje:

  • Itálie – Piemont:

    • Barolo DOCG: "víno králů, král vín" – mohutné, seriózní, s obrovským potenciálem zrání

    • Barbaresco DOCG: elegantnější a dříve přístupné než Barolo

    • Langhe Nebbiolo: lehčí, šťavnatější styl

  • Lombardie (Valtellina): pod názvem Chiavennasca – horská elegance

  • Nový svět (USA, Austrálie): experimenty, ale velmi náročné na terroir

  • ČR: téměř se nepěstuje – příliš náročné podmínky

🍽 Párování s jídlem:

  • Hovězí nebo telecí – ideálně dušené nebo pečené (např. ossobuco, brasato al Barolo)

  • Lanýže, houby, zvěřina

  • Tvrdé vyzrálé sýry (parmezán, pecorino, gran moravia)

  • Jídla s výraznou chutí a strukturou – Nebbiolo to unese

Nebbiolo je odrůda pro milovníky komplexních, tradičních, dlouhověkých vín. Není to "líbivka", ale když mu dáš čas a prostor, odmění se ti ohromující hloubkou, noblesou a elegancí.