Pálava

🍇 Pálava – aromatická perla z Moravy

Pálava je typicky moravská bílá odrůda, vyšlechtěná v roce 1953 ing. Josefem Veverkou na šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Vznikla křížením Tramínu červeného × Müller Thurgau. Je pojmenovaná po známém Pavlovském vrchu – Děvín v oblasti Pálava, kde se jí výborně daří.

Patří mezi aromatické odrůdy, a díky své vůni a jemné sladkosti si získala spoustu příznivců.

Pálava PS 2021 | Stanislav Mádl
Tip
197,52 Kč bez DPH
239 Kč
Kód: 1757
Pálava K3, pozdní sběr 2023  | Kadrnka
Tip
289 Kč –3 %
230,58 Kč bez DPH
279 Kč
Kód: 1056
Pálava PS 2021 polosladká | U svatého Martina
205,79 Kč bez DPH
249 Kč
Kód: 1052
3 položek celkem

📌 Charakteristika hroznu:

  • Zrání: pozdní

  • Slupka: tenká, narůžovělá (je to odrůda s růžovým bobulem, přesto dává bílé víno)

  • Cukernatost: vysoká → často dosahuje vyšších přívlastků

  • Nároky: citlivější na polohu, ale v teplých oblastech (hlavně Mikulovsko) dává špičková vína

🍷 Styl vína:

  • Barva: zlatožlutá, někdy až jantarová (u výběrů z hroznů nebo bobulí)

  • Aroma: velmi bohaté a intenzivně květinové a ovocné – růže, liči, muškát, med, tropické ovoce

  • Chuť: plná, sametová, s jemnou kyselinou a často lehkým zbytkovým cukrem

  • Styl: polosuché až sladké (ale vyrábí se i v suché variantě), oblíbené pro svou hebkost a aromatický profil

🌍 Kde se pěstuje:

  • Česká republika – výhradně na Moravě:

    • hlavně Mikulovsko, Velkopavlovická oblast, Slovácko

  • Slovensko: začíná se objevovat

  • Jinde ve světě: prakticky se nepěstuje – Pálava je český originál

🍽 Párování s jídlem:

  • Dezerty (ovocné koláče, tvarohové moučníky)

  • Asijská kuchyně – jemně pikantní pokrmy (např. curry)

  • Jemné sýry, paštiky, teriny

  • Ideální i jen tak – jako aperitiv nebo víno pro slavnostní příležitosti

Pálava je víno, které si zamiluješ, pokud máš rád voňavá, plná, jemně nasládlá vína s exotickým charakterem. Je to takový „muškát s elegancí“, který dokáže být opulentní, ale i noblesní.